Audit SEO complet – ce inseamna?

Un audit SEO influenteaza succesul unui website, fie el de prezentare sau magazin online cu mii de produse.

Auditul SEO este o parte importanta a strategiei de optimizare website, pe care o cunoastem sub numele de strategie SEO sau, mai specific, de strategie de optimizare pentru Google (pentru ca acesta este si va ramane cel mai popular motor de cautare).

SEO face parte din strategia globala de marketing.

Reusita unei campanii de optimizare online este influentata si de restul tehnicilor utilizate, cum ar fi cele generale de vanzare, de publicitatea prin AdWords, de prezenta pe retelele de socializare etc.

Auditul, este vital pentru un business online modern, deoarece poate identifica punctele slabe ale unui site, le poate rezolva si apoi plasa pagina web in topul cautarilor in Google.

Ce este un audit SEO?

Ce este un audit SEO

Audit SEO nu inseamna numai cuvinte cheie.

Un audit corect nu analizeaza doar cuvintele cheie, ci si elemente cum ar fi URL, titlu, meta titlu si meta descrierea. Apoi, cu ajutorul acestei «unelte» se examineaza elementele off-page, aspecte tehnice precum sitemap-ul, uzabilitatea, viteza de incarcare, backlinks (legaturi externe) s.a.m.d.

Putem astfel spune ca un auditul SEO este o analiza completa a unui website, in urma careia se vor descoperi toate elementele ce pot fi imbunatatite. Odata obtinut acest checklist cu elemente, urmeaza construirea unei strategii si apoi implementarea acesteia.

Rezultatele unui audit

Auditul depisteaza, asa cum am spus, punctele slabe ale unei pagini web. Apoi se pot detecta oportunitatile si, in urma unei implementari corecte, se poate observa o crestere organica a traficului pe site. Comparativ cu alte metode de marketing, optimizarea pentru motoarele de cautare are nevoie de mai mult timp pentru a-si arata rezultatele. Insa odata obtinute, acestea se mentin pe termen lung.

Pentru cel ce detine o afacere online, acest lucru inseamna un site ce este mai aproape de ochii publicului sau tinta, care, prin continut de calitate si accesibilitate, va reusi sa declanseze intentia de cumparare si isi va fideliza clientii existenti.

Care e rolul auditului?

auditul SEO

Principalul rol al unui audit este de a identifica toate punctele vulnerabile ale unui site.

Auditul va depista cuvintele cheie irelevante pentru acesta si le propune pe cele importante, care vor ajuta pagina web sa fie mai usor de gasita in motorul de cautare.

O analiza exhaustiva:

  • va identifica pozitia site-ului in raport cu competitorii acestuia;
  • va analiza strategiile competitorilor, asigurand astfel o imagine completa pentru procedurile de optimizare;
  • va oferi raspunsuri concrete si ajuta proprietarul site-ului sa inteleaga mai bine cum functioneaza motoarele de cautare si care e impactul acestora asupra afacerii sale;
  • va descoperi oportunitati de dezvoltare si oferi sfaturi pertinente cu privire la atingerea acestora;
  • va asigura o structura mai buna pentru strategia generala de promovare a site-ului.

Cand e necesar un audit?

Auditul SEO e recomandat inainte sa se inceapa o campanie de optimizare.

Multi specialisti sunt de parere ca acesta e de ajuns doar inaintea inceperii campaniei, analiza fiind de baza pe toata durata desfasurarii acesteia.

Exista insa cazuri, cum ar fi cel al unui magazin online in care au loc permanent modificari de ordin tehnic, in care auditul trebuie realizat periodic.

Alte situatii

  • inainte de lansarea efectiva a unui website, precum si dupa aceasta, pentru a se observa daca pagina web se indexeaza corect;
  • atunci cand un site cu vechime intampina probleme ce tin de indexabilitate;
  • atunci cand sunt realizate modificari majore pe un site;
  • ori de cate ori e necesara o verificare de rutina (indeosebi dupa update-urile mai mari Google, pentru a se stabili daca site-ul inca e ok).

Ce tool-uri sunt necesare?

In optimizare sunt utilizate diverse tool-uri pentru analiza site-urilor. Acestea variaza de la o companie de marketing la alta, indeosebi in functie de preferintele specialistilor.

Audit SEO complet instrumente esentiale:

  • un keyword planner, cum sunt Google Keyword Planner, Ahrefs sau SEM Rush, care are rolul de a analiza cuvinte cheie si de a afla volumele cautarilor organice din Google Search;
  • un instrument de monitorizare a evolutiei campaniei de optimizare a site-ului, cum este SEO Monitor, care ofera informatiile necesare pentru luarea deciziilor de promovare si adaptarea strategiei in timp real;
  • un «spion», cum este Screaming Frog (instrument pentru auditul on-site), care analizeaza un website din punct de vedere al link-urilor, imaginilor, meta elementelor si al altor erori;
  • un tool ce analizeaza starea generala a site-ului, implicit, traficul organic generat deja de site din Google, cum ar fi Google Search Console sau Google Analytics

Dintre tool-uri, unele sunt gratuite, cum e Google Search Console sau Analytics. Altele necesita investitii considerabile, de aceea pretul unui audit poate fi vazut uneori prea mare (include nu doar experienta specialistului, ci si costul instrumentelor utilizate in conceperea auditului).

Ce trebuie sa contina auditul SEO?

Audit SEO complet

Auditul are cateva etape obligatorii, desi nu exista o formula standard de auditare. Fara ele analiza SEO nu si-ar indeplini telurile. Una dintre cele mai importante este intr-adevar analiza cuvintelor cheie. Identificarea lor corecta este vitala in procesul de producere a traficului pe site. Dar hai sa vorbim putin mai pe larg!

Analiza cuvintelor cheie

Identificarea de cuvinte cheie relevante este mereu primul pas in realizarea unui audit. In aceasta etapa se iau in calcul domeniul de activitate al website-ului, natura produselor/serviciilor si paginile competitorilor, pentru o acuratete buna. De asemenea, daca website-ul este unul cu vechime, se analizeaza si se descopera cuvintele cheie irelevante.

Analiza concurentei

Stabilirea principalilor competitori este esentiala pentru un audit site ce doreste sa-si atinga obiectivele. Aceasta etapa urmareste descoperirea celor mai relevanti competitori, de regula a primilor 5, indeosebi a actiunilor lor (legaturi externe, traficul organic si cel platit).

Prin detectarea principalelor strategii utilizate de acestia se poate concepe o strategie mai buna, cu sanse mari sa duca site-ul in topul cautarilor pe Google.

SEO on-page

SEO on-page este etapa ce presupune analiza unor aspecte tehnice (site architecture, viteza site-ului, mobile friendliness etc.) si a unora ce tin de continut (readability si UX, well-targeted content etc.).

  • repartizarea cuvintelor cheie in pagini (keyword mapping);
  • principalele meta elemente (title si description, etc);
  • link-urile din homepage si meniu, link-uri contextuale
  • calitatea si dimensiunea continutului (descrieri de produs, descrieri de categorii, articole de blog);
  • accesibilitatea (robots.txt, coduri de stare HTTP, redirectari 301);
  • indexabilitatea (erorile de indexare, numarul paginilor indexate);
  • factorii de ranking (forma url-urilor, identificarea acelor url-uri care genereaza continut duplicat) etc.

Prin aceasta analiza se identifica si se corecteaza practic toate problemele ce ar putea influenta traficul de pe site, numarul si satisfactia vizitatorilor.

SEO off-page

Aceasta este etapa in care se evalueaza profilul backlink-urilor (numarul de link-uri catre site, numarul paginilor cu cele mai multe link-uri, ancorele utilizate in articole etc.), se verifica backlink-urile principalilor competitori si se imbunatatesc link-urile interne.

De asemenea, tot acum se descopera si se repara erorile 404, se evalueaza optiunile de link building si se realizeaza outreach-ul.

Prezenta in Google My Business

Inscrierea business-ului in Google My Business este un pas in fata catre o campanie de succes. Prin audit se analizeaza daca compania este prezenta in acest director. In cazul in care nu este prezenta, se vor oferi informatii despre cum se realizeaza inregistrarea; daca este prezenta, se va verifica daca profilul este corect completat si realizat din punct de vedere al optimizarii.

De ce sa lasi auditul in seama unui specialist?

Foarte multe persoane afirma ca pot realiza singure auditul SEO.

Lucrurile nu sunt insa atat de simple. Ca sa treci prin toate etapele prezentate mai sus si a utiliza eficient instrumentele de optimizare e nevoie de experienta. Asadar, cei care doresc sa accepte aceasta provocarea se vor trezi in fata a nenumarate intrebari, vor pierde foarte mult timp documentandu-se si, data fiind lipsa experientei, au mari sanse sa nu obtina rezultatele scontate.

SEO inseamna exercitiu, ani de munca, diverse strategii testate pe diferite site-uri si informare permanenta cu privire la schimbarile aparute in mediul digital (de exemplu, informare permanenta cand motoarele de cautare anunta un update).

Astfel, campania de promovare online ar trebui mereu lasata in seama unui specialist, in seama unei persoane care detine know-how-ul necesar executarii unei analize corecte si complete.

Un specialist SEO va oferi:

  • explicatii pe intelesul clientilor, intr-un mod simplu si transparent;
  • informatii despre punctele slabe ale unui site si solutii pentru repararea problemelor depistate;
  • propuneri de a imbunatatire a site-ului, precum si recomandari utile in dezvoltarea strategiei generale de marketing;
  • mai multa siguranta, deoarece va respecta un deadline stabilit;
  • timp de implementare a auditului mult mai scurt, dat fiind faptul ca va comunica permanent cu programatorul care se ocupa de efectuarea modificarilor pe website.

In concluzie, pentru a duce un site in topul cautarilor pe Google este necesara o campanie de optimizare bine realizata.

Baza acesteia este reprezentata intotdeauna de un audit.

Aceast instrument trebuie sa fie utilizat cu pricepere, de catre un specialist cu experienta, astfel incat sa poata detecta cu exactitate, intr-un timp scurt, problemele si solutiile prin care acestea pot fi rezolvate.